SITEMAP ZOEKEN INLOGGEN

   
 
 
 
 
   
 
 
 
 
   
Vorige pagina Blokschema Volgende pagina
 

Allergenen

Wel eens gehoord van mensen met een pinda allergie of een glutenintolerantie?

Mensen kunnen overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen die in voedsel voorkomen. Deze stoffen noemen we allergenen. Voorbeelden hiervan zijn pinda’s en glutenGluten
Graaneiwitten in tarwe, haver, gerst, rogge, spelt en (enigszins) in gierst, die bij sommige mensen overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken.
. Ze veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn, klachten na het eten van voedsel waarin deze allergenen zitten. De klachten kunnen sterk verschillen van hinderlijk (jeuk, eczeem, buikpijn, benauwdheid etc.) tot zeer heftig en soms levensbedreigend (anafylactische shockAnafylactische shock
Een anafylactische shock is een acute en in principe levensbedreigende allergische reactie op een lichaamsvreemde stof. Hierdoor wordt een hevige immuunreactie van het lichaam op gang gebracht. Eigenlijk is het een doorschietende verdedigingsreactie van het lichaam.
).

Overgevoeligheid voor voedsel komt bij ongeveer 1-2% van de volwassenen en 1-5% van de kinderen voor. Wat voor de één een voedingsmiddel is waarvoor hij overgevoelig is en klachten krijgt, is voor de ander gewoon een lekker product.

 

Fig. 1: Pinda


Vorige pagina Naar boven Volgende pagina