SITEMAP ZOEKEN INLOGGEN

   
 
 
 
 
   
 
 
 
 
   
Vorige pagina Blokschema Volgende pagina
 

Wat is microbiologische besmetting?

Als een product besmet wordt met micro-organismen, dan spreken we van een microbiologische besmetting.

Oorzaken microbiologische besmetting

Toelichting:

Mensen

Door hoesten, niezen en aanraken van het onverpakte product kan het product besmet worden met micro-organismen

Stof en vuil

Kleine deeltjes stof zweven in de lucht. Via de lucht komen ze op het product terecht en besmetten het met micro-organismen.

Productresten en afval

Productresten die in de apparatuur achterblijven en afval bevatten veel micro organismen, waardoor het product besmet kan raken. 

Dieren

Ongedierte zoals insecten, kakkerlakken, vliegen, ratten, muizen en vogels kunnen door aanraking met voedingsmiddelen, het product besmetten.

Nabesmetting

Als een voedingsmiddel eerst een behandeling heeft gehad waardoor de micro-organismen gedood zijn en daarna onopzettelijk weer besmet wordt, spreken we van nabesmetting. Dit kan optreden doordat bijvoorbeeld de verpakking van het product niet volledig gesloten is.

Kruisbesmetting

We spreken van kruisbesmetting als een voedingsmiddel eerst een behandeling heeft gehad waardoor de micro-organismen gedood zijn en daarna in aanraking komt met een nog niet behandeld product of met een besmet voorwerp (vuile apparatuur).


Vorige pagina Naar boven Volgende pagina