SITEMAP ZOEKEN INLOGGEN

   
 
 
   
 
 
   
Vorige pagina Blokschema Volgende pagina
 

2.1 Opruimen

Maar wat is nu hygiënisch werken? Is een opgeruimde werkplek voldoende?

Micro-organismen zijn onzichtbaar. Voedsel kan tijdens de productie in de fabriek besmet raken met micro-organismen en via dit voedsel kunnen mensen besmet raken en ziek worden. Opruimen is dan ook niet voldoende omdat hierdoor micro-organismen niet worden verwijderd of gedood. 

Hygienisch werken helpt niet alleen om besmettingen te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat allergenen ongewenst in een product terecht komen. Allergenen zijn eiwitten die allergische reacties kunnen veroorzaken bij mensen. Dit zal alleen gebeuren bij mensen die hiervoor gevoelig zijn (allergisch). GlutenGluten
Graaneiwitten in tarwe, haver, gerst, rogge, spelt en (enigszins) in gierst, die bij sommige mensen overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken.
zijn een voorbeeld van een allergeen. In de zoetwarenindustrie worden speciale glutenvrije producten gemaakt en deze mogen dus niet in aanraking komen met gluten uit een vorige batch. 

De eisen aan hygiënisch werken zijn vastgelegd in de bedrijfsregels. Deze eisen worden, onder andere, aan de bedrijven opgelegd door de overheid , supermarkten, de consument, en andere voedingsmiddelenbedrijven waaraan wordt geleverd.

         

Op de volgende pagina wordt kort ingegaan op persoonlijke hygiëne.


Vorige pagina Naar boven Volgende pagina